Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Harmen Fraanje Trio

Jazz at the Crow krijgt voorproefje van nieuwe stukken uit Harmen Fraanje's compositieopdracht.

Helaas was de opkomst gering voor het laatste concert van het seizoen op vrijdag 11 juni met het Harmen Fraanje Trio. Toch vormde dit geen beletsel voor een uitstekend optreden. Met naast Fraanje (piano) de alom gerespecteerde Stefan Lievestro (bas) en Jasper van Hulten (drums).

Er werden composities gespeeld van Milton Nascimento zoals 'Lilia', een stuk met een zeer bijzonder harmonisch ritme, maar de meeste stukken waren van de hand van Fraanje zelf, zoals 'Mokka', 'Paris Song' en 'Sonatala', het titelstuk van het gelijknamige uitstekende debuutalbum dat hij met zijn kwartet opnam (Challenge). Met name zijn nieuwe stukken, die hij schreef voor zijn compositieopdracht voor het komende North Sea Jazz Festival en waaraan hij momenteel de laatste hand legt, trokken de aandacht. Deze try-outs in triovorm zullen straks worden uitgevoerd door zijn kwartet en het Zapp strijkkwartet, zoals 'Alone Together' en 'Shared Love', met een thema dat zich gestaag verder ontwikkeld en met een gelaagde ritmiek. 'Song For Mete' schreef Harmen voor zijn goede vriend en door hem hooggeachte tenorsaxofonist Mete Erker. Deze compositie kwam in triobezetting niet goed tot zijn recht, mede door de onjuiste volume balans tussen piano en drums.

Fraanje speelt vaak introspectief, waarbij hij ons uitnodigt tot legitiem voyeurisme in zijn diepere zieleroerselen. Zijn koloriet van melodie, ritme, beweging en harmonieën en zijn kenmerkende bezieling maken hem tot een van mijn favoriete Nederlandse pianisten. Met zijn fraaie toucher en dito frasering meandert hij door eigen composities of zorgvuldig gekozen werk van anderen. Door het gebruik van 'subito piano' passages kleurt hij boeiende spanningsmomenten. Lievestro, gespeend van muzikaal pathos, zorgt voor een adequate fundering. Licht en luchtig van constructie maar uiterst solide. De sympathieke, leergierige Jasper van Hulten (een leerling van Hans van Oosterhout) maakte een goede indruk door inventief en sensitief spel. Door de samenwerking met en de inspiratie van musici van het kaliber Fraanje-Lievestro zal zijn percussieve zeggingskracht ongetwijfeld verder groeien.

De compositieopdracht zal worden uitgevoerd door het Harmen Fraanje Quartet en Zapp op het North Sea Jazz Festival op zondag 11 juli om 18.30 uur in de Mondriaanzaal.

Klik
hier voor een fotoverslag van dit concert.

Foto: Cees van de Ven

(Anoniem, 16.6.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.