Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Jazz op het Dak

2e editie van Jazz op het Dak op vrijdag 2 en zaterdag 3 juli

Vera Vingerhoeds (programmamaker jazz VPRO-radio) over Jazz op het Dak:
"Ik woon in Amsterdam aan de rand van het centrum. Als ik mijn deur uitstap, zie ik tussen het Scheepvaartmuseum en het Marinecomplex door het water, met daarin een groene boeg van een enorm schip uit het water omhoog rijzen. Verwarrend, want het is geen schip; het is een gebouw: NEMO Science Centre. Een geweldig voorbeeld van hoe goed architectuur en kunst zich kunnen verenigen met de omgeving. Het 'dek' van dit 'schip' is voor publiek toegankelijk: via een hele lange trap kom je op het Dak van dit gebouw. En daar heb je een fantastisch uitzicht op de skyline van Amsterdam. In de zomer wordt hier het NEMO-Plage ingericht: museumbezoekers kunnen zich op een strand wanen, met ligstoelen en catering bij de hand!

Rene de Rooij, die producer is voor mijn jazzradio-programma's bij de VPRO, woonde tot voor kort ook hier vlakbij. Hij was degene, die een keer een brainwave kreeg en riep: "Maar op dat dak moeten wij jazzconcerten organiseren! Stel je eens voor hoe fantastisch het zou zijn om daar te zitten als publiek. In de zomer is het natuurlijk tot heel laat nog licht; je kunt dan naar een concert kijken en luisteren, terwijl je dat mooie uitzicht over Amsterdam voor je hebt."

En zo - vele aanvragen, vergaderingen, vergunningen, geldkwesties en boekingen later – staan we op 2 juli 2003 op het Dak met de eerste editie van Jazz op het Dak. VPRO's Backstage heeft zich met VPRO's Jazz op 4 verbonden om dit evenement tot een succes te maken. De vleugel voor de Franse pianist Jean Michel Pilc is door een robot de lange trap opgekrikt. We hebben van tevoren contact gehad met Meteoconsult, die een heel precieze weersverwachting kan geven voor deze regio. Als het gaat regenen, moeten we uitwijken naar een zaal binnen in het NEMO. Maar dat willen we natuurlijk niet! Het ging ons juist om die uitzonderlijke lokatie op het Dak!

Uiteindelijk is het geen mooi weer op 2 juli: het is vrij koud, het waait en af en toe komen er regenvlagen. Backstage heeft niet alleen gezorgd voor zitkussentjes, maar ook voor een paar honderd gele regenponcho's. Ze vinden gretig aftrek. Achteraf gezien bleek het alleen in die eerste week van juli slecht weer te zijn. De rest van de zomer was lang en heet in heel Europa... Maar toch mocht het onze pret niet drukken. Want ondanks dit echte Nederlandse weertje was het een ervaring die naar meer smaakte.

En nu zijn we dan bij de tweede editie van ons eigen jazzfestival van de VPRO! Twee dagen dit keer!"

Voor het programma en meer informatie klik hier.

Tekst: Vera Vingerhoeds

(Anoniem, 6.6.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.