Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Sonar Lodge ontstijgt soms technologische dwangbuis

Strakke beats uit de laptop tegen jazzy improvisaties op de nostalgisch klinkende Fender Rhodes piano en abstracte klanken uit de sampler tegen het volle, warme geluid van de contrabas: het waren de ingrediënten van een spannende muzikale strijd in op 3 mei in café Wilhelmina in Eindhoven. Het plaatselijke duo Sonar Lodge bracht er samen met toetsenist Jeroen van Vliet en bassist Jules de Vlam een mix van actuele stijlen als jazzdance, trip pop en drum & bass.

Eindhovenaar Richard van Kruysdijk, verantwoordelijk voor alle composities, startte de meeste nummers met een ritmische basis vanaf de computer. Die vulde hij vervolgens aan met strak akoestisch slagwerk met hier en daar een onorthodox accent. Van Kruysdijk overtuigde als akoestisch drummer niet overal: zo getuigden zijn fills soms van weinig creativiteit en was niet elke mep raak. Waar hij met zijn samplers aan de slag ging, leek hij als een flipperende 'Tommy' in zijn eigen wereld te verdwijnen.

Zangeres Marie-Claudine Vanvlemen, met wie Van Kruysdijk sinds 1997 samenwerkt, heeft wat we sinds Idols 'sofuja' noemen. De pulserende basis van bas en drums, zonder de traditionele afwisseling van refrein en couplet, bood haar beperkte mogelijkheden haar warme stem te laten pieken. De Vlam sloot met strakke baslijnen op zowel akoestische als elektrische bas naadloos aan bij het werk van Van Kruysdijk. Van Vliet zorgde voor het jazzy element in het geheel, met veel improvisatie op de elektrische piano, waaruit hij bovendien met veel effectapparatuur vervreemdende klanken wist te halen.

Veel technologie dus op het podium en dat pakte niet altijd goed uit. Zo hing er voortdurend een irritante brom in het geluid en werkte de basis op de computer als een strak keurslijf dat de opbouw van een organische spanningsboog uitsloot. Gelukkig wist de band zich in een aantal nummers te ontworstelen aan deze technologische dwangbuis. Dan was er veel interactie tussen de muzikanten, bouwde de band op het hypnotiserende ritme naar een dynamisch hoogtepunt en viel alles op z'n plek.

Deze recensie verscheen eerder in Eindhovens Dagblad

(Erno Mijland, 8.5.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.