Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Claudio Puntin        Ben Allison

Programma North Sea Jazz weer voor elk wat wils

Natuurlijk, ook deze 29e editie van het grootste indoor jazzfestival ter wereld wemelt weer van grote, klinkende namen. Vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 juli zijn er publiekstrekkers als Alicia Keys, Dave Brubeck, Pat Metheny, Al Jarreau, Santana, Macy Gray, Omara Portuondo, Herbie Hancock en Wayne Shorter. En niet te vergeten Elvis Costello, die zich sinds zijn huwelijk met Diana Krall lijkt te hebben 'ingekocht' in de jazz-scene, en in die kringen nu alom salonfähig is (persoonlijk hoor ik liever de puntige popsongs van angry young Elvis).

Artist in Residence is dit jaar saxofonist Michael Brecker, volgens de NSJF-site 'wellicht het perfecte voorbeeld van een musicus die gelijktijdig dé ultieme fusionmusicus én de avontuurlijke, vernieuwende jazzmusicus is'. Hij treedt alle festivaldagen op met zijn Quindectet, Quartet en Farmers Market, geeft een clinic en speelt solo.

Er is ruimte voor jazzlegendes als Lee Konitz, Jean 'Toots' Thielemans, Kenny Barron, McCoy Tyner, Phil Woods, Hank Jones, Branford Marsalis, Dave Holland en Ferdinand Povel. Op zondag komen Charlie Haden met zijn Liberation Music Orchestra en speciale gast pianiste Carla Bley, en Jackie McLean, die op North Sea in 2001 al veel indruk maakte met het Mal Waldron Trio in de Jan Steenzaal.

Soul-, funk- en bluesliefhebbers komen aan hun trekken met toppers als James Brown, Patti LaBelle, Roy Ayers, Buddy Guy, Angie Stone en Macy Gray. Luchtgitaar spelen kan bij John Scofield, Pat Metheny of Bill Frisell. Nog een opvallende naam: singer-songwriter Rickie Lee Jones uit Chicago.

De Nederlandse inbreng, weliswaar vaak in de wat kleinere zalen, wordt kleur gegeven door onder meer Ernst Reijseger, Francien van Tuinen, Eric Vloeimans, Ab Baars, Martijn van Iterson en Arend Niks. En niet te vergeten pianist Harmen Fraanje met de compositieopdracht van dit jaar.

Avonturiers wordt aangeraden de kleinere zalen goed in de gaten te houden. Met name de Rembrandtzaal zou wel eens voor verrassingen kunnen gaan zorgen. Wat bijvoorbeeld te denken van de Palmetto Records-special op zondag, met optredens van Ben Allison & Medicine Wheel en het Fred Hersch Trio. Of het concert van het Louis Sclavis-Michel Portal Quintet op zaterdag. Zeer interessant is verder de combinatie Steffen Schorn-Claudio Puntin (bekend van Lucas Niggli's Big Zoom) op een uitgebreid scala rieten, waaronder baritonsax, bassax en (contra-)basklarinet. Zij openen vrijdag het festival in bovengenoemde zaal.

Foto's: Cees van de Ven

(Anoniem, 12.5.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.