Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Barney Kessel

Gitarist Barney Kessel overleden

Een kwaadaardig gezwel in de hersenen is gitarist Barney Kessel afgelopen donderdag, 6 mei, fataal geworden. Kessel was al lange tijd in minder goede gezondheid, nadat hij 12 jaar geleden een hartaanval kreeg. Hij is 80 jaar geworden.

Kessel was autodidact. Zijn liefde voor de gitaar begon met het luisteren naar straat-
muzikanten. Nadat hij zichzelf had leren spelen, maakte hij van dichtbij de opkomst mee van de bebop. Hij speelde in de jaren veertig met Dexter Gordon op Central Avenue in Los Angeles. Later werkte hij met sterren als Elvis Presley - hij speelt mee op 'Return To Sender' - en Liberace. Kessel schreef columns voor het blad Guitar Player en maakte een instructieboek voor gitaristen. Beatle George Harrison was een grote fan van Kessels spel: "Barney Kessel is definitely the best guitar player in this world, or any other world."

Kessel muzikale passie ging vooral uit naar de jazz. Hij speelde mee op platen van jazz-grootheden als Lionel Hampton, Red Mitchell, Bobby Hutcherson, Oscar Peterson, Billie Holiday, Art Tatum, Elvin Jones, Lester Young en Ben Webster. Bud Powell nam zijn compositie 'Swedish Pastry' op.

Foto: Jack Vartoogian

(Erno Mijland, 9.5.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.