Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Apa Ini

Apa Ini improviserend op zoek naar uitersten

Met wilde improvisaties op een strak Afrikaans ritme van djembés, veel speelplezier en een scheut humor wist Apa Ini - Indonesisch voor 'Wat is dit?' - het publiek voor zich te winnen tijdens een Jazzpower-concert in café Wilhelmina in Eindhoven op maandag 24 mei.

De in 2002 opgerichte band rond tenorsaxofonist en klarinettist Tobias Delius was voor het concert voor één keer uitgebreid met gitarist/banjospeler Eugene Chadbourne. Net als Delius, bassist Wilbert de Joode, trombonist Hilary Jeffery en Serigne Gueye op djembés zocht hij naar uitersten op zijn instrument. Apa Ini klonk daardoor als een orkest dat de muziek speelt voor bij een abstracte tekenfilm.

Chadbourne improviseerde in de meest letterlijke zin: hij gebruikte een aansteker, een credit card en zijn bril om de snaren aan te slaan, knikte instemmend als het geluid hem aanstond of schudde teleurgesteld zijn hoofd als dat niet zo was. "Ik speel alles waar ik mee kan wegkomen", lichtte hij in de pauze toe. Bandleider Delius gebruikte bijna meer dan het hele bereik van zijn instrument, dat op het ene moment klonk als een zingende zaag om vervolgens de diepte in te gaan met claxoneske horten en stoten, om even later het geluid van de oversturende gitaarversterker te volgen. Het begeleidende voetenspel was daarbij al een schouwspel an sich. Tussen de noten door vulde Delius zijn performance aan met yells en de 'knaps' uit Ome Willems 'knip, knap, knee'. Jefferey volgde over het algemeen, maar had in een sfeervol duet met De Joode ook even een mooie hoofdrol.

Rots in de branding in dit zootje aangenaam ongeregeld was het ritmisch werk van Gueye. Strak de maat aangevend met een enkelband met belletjes hield hij zijn medemuzikanten in het spoor met De Joode als sparring partner. In twee solo's liet hij horen wat er mogelijk is op drie, losjes op het afgezaagde onderstel van een kapstok gemonteerde djembés. Chadbourne, die in de tachtiger jaren Eindhoven al eens bezocht met zijn toenmalige band Shockabilly, zong de toegift: een bluesy ballad met flinke scheuten camp en smartlap. "The atmosphere in here is right for heartache".

Meer foto's van dit concert vind je
hier.

Deze recensie verscheen eerder in Eindhovens Dagblad
Foto: Cees van de Ven

(Erno Mijland, 30.5.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.