Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Vroeger komt niet meer

Vroeger was alles beter. Nee vroeger, toen er nog een stichting was die het Muziek- en TheaterNetwerk (MTN) in Nederland verstevigde, toen werkte het. De 'erkende jazzpodia' dienden daar de BIM-genormeerde muzikantennota's in. De helft werd door het MTN vergoed, en de rest moest men uit de entreegelden en andere geldstromen peuteren. Dat functioneerde redelijk, volgens de podia.

Nee, dat functioneerde helemaal niet - volgens de ambtenarij - en dus lieten zij de Raad voor Cultuur zeggen, dat die MTN-regeling helemaal op de helling moest. Het Fonds voor Podiumprogrammering en Marketing
(FPPM) zou en moest de enige nationale subsidiebron worden. Daar moest je voor je projecten zijn. Er kwam een overgangsregeling. De toen nog prille Jazzdienst organiseerde bijeenkomsten om te 'voelen' wat er zoal leefde, bood de podia steun en toeverlaat en maakte hen wegwijs in dat door niemand gewenste FPPM-gedrocht.

Nu zegt diezelfde Raad letterlijk dat er een 'flinke aanpassing van het FPPM moet komen om meer effect te sorteren in de podiuminfrastructuur van Nederland.' Het werkt dus niet. Sterker nog: 'De Raad waarschuwt voor verschraling door het wegvallen van culturele voorzieningen: "wat weg is, komt niet gemakkelijk meer terug".' Eerst wordt een prima functionerend systeem gesloopt. Dan komt er een gedrocht dat niemand in het veld wil. En als al dat kwaad geschied is, komt er een waarschuwend vingertje en worden handen in onschuld gewassen.

Dat de podia al jaren met al hun armen lopen te zwaaien, is de cultuur-watchers kennelijk nu pas opgevallen. Daar worden nu weer hongerige vergadertijgers op los gelaten, en die jagen met z'n allen achter het FPPM aan. Terwijl de oplossing vroeger eigenlijk gewoon voldeed. Wat weg is, komt inderdaad niet gemakkelijk meer terug...

Arme Medy van der Laan. Ze vulde heel wat millimeters de laatste paar dagen. Het FPPM kreeg een kleine veeg uit de pan. Jazzpodia hoeven immers niet meer zo hard samen te werken. Hosanna! Dat maakt voor hen het aanvragen van subsidie makkelijker. Hosanna! De jazz wordt bovendien niet (verder) gekort. Nee, er zijn zelfs twee initiatieven die beloond worden. Een kleine winst, inderdaad. Driewerf hoog hosanna?

(Anoniem, 21.4.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.