Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Man Bites Dog

Storend gitaarwerk in dynamisch Man Bites Dog

Plotselinge vertragingen en versnellingen, hoekige ritmes met krachtige breaks, vlijmscherpe accenten in de rusten en veel afwisseling in volume... het trio Man Bites Dog met gastmuzikant Mark Haanstra op elektrische bas zette op maandag 26 april in café Wilhelmina in Eindhoven een dynamisch concert neer... met de gitaar als storend element. Het optreden was onderdeel van een kleine tour ter promotie van het nieuwe album 'Okno'.

Het kwartet speelde eigen composities, met vaak complexe melodielijnen. Die werden vooral neergezet door de in Duitsland geboren bandleider Tobias Klein. Deze blazer werkt en woont al geruime tijd in Amsterdam. Klein liet het publiek kennismaken met zijn brede muzikale achtergrond: van abstracte solo op de basklarinet tot vrolijke klezmer-melodie op sax.

Mark Haanstra is een aanwinst voor het trio: met zijn lange, voor de bas geschapen vingers speelde hij snel, virtuoos en met een prettige ronde klank. Samen met de Franse drummer Emmanuel Scarpa - sinds 2002 bij de band - legde hij een funky basis onder het geheel. Scarpa gaf rake klappen, maar liet zich ook regelmatig van zijn subtiele kant zien, door kleine percussie-instrumenten in zijn spel in te bouwen. De twee bescheiden muzikanten deden het juiste ding op het juiste moment.

Tussen al dat moois viel de Franse gitarist Damien Cluzel nogal eens uit de toon. Zijn dissonante akkoorden irriteerden soms. Ondanks, of juist door een hele batterij aan effectapparatuur, klonk zijn elektrische gitaar zelden aangenaam. Waar hij zijn sampler inzette leverde hij zich over aan het toeval. Dan bleek dat de techniek haar eigen weg ging: de interactie met de rest van de band viel op deze momenten weg. Te vaak herhaalde hij de gimmick van het colablikje met ingebouwd radiootje, waarvan hij de klanken opving met zijn gitaarelementen. Alleen als zijn melodielijnen aansloten bij die van Klein of Haanstra of als hij het ritme versterkte met tokkelwerk was er sprake van ècht samenspel.

Het publiek waardeerde de inzet van Man Bites Dog met applaus, maar de band moest zonder toegift naar huis. Bekijk
hier foto's van dit concert, gemaakt door Cees van de Ven. Man Bites Dog speelt op 16 mei tijdens het Karnatic Lab Festival in het Bimhuis, Amsterdam.

Deze recensie verscheen op 28 april in Eindhovens Dagblad
Foto: Cees van de Ven

(Erno Mijland, 30.4.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.