Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Siteseeing #6
The International Archives for the Jazz Organ (IAJO)


IAJO is een uitgebreide website over het Hammond-orgel in de jazz. De site wordt beheerd door de Duitser Jürgen Wolf. Hoewel de website niet voor 100% up-to-date is, is hij de moeite van het bekijken zeker waard.

Het orgel heeft altijd een grote rol gespeeld in de jazz, en doet dat nog steeds. De tenor-orgelcombo's, meestal bestaand uit orgel, tenorsax en drums, waren vooral populair omdat ze als kleine formatie overal konden spelen. Bekende tenoristen en organisten zijn Jack McDuff, Jimmy Forrest, Gene Ammons, Red Holloway, Jimmy Smith, Stanley Turrentine, Houston Person, Charles Earland, Willis Jackson, Rusty Bryant en Jimmy McGriff.

De IAJO-site is in het bijzonder interessant voor de Hammond-liefhebbers. Op de page 'Jazz organ scene' zijn de organisten te vinden in landen als Argentinië, Japan, Rusland, Zwitserland en Nederland. Voor Nederland zijn dat Ronald van Driel, Jasper van het Hof, John Hondorp, Arno Krijger, Leon Kuypers, Thijs van Leer (!), Herbert Noord en Carlo de Wijs. De informatie is wat aan de summiere kant. Gelukkig is er soms door te klikken naar de homepages van de diverse vermelde organisten. Bij de 'links to other jazz sites' zijn interessant: 'organ players', 'other jazz artists', een giga lijst 'record companies' - waarvan echter uit een steekproef bleek dat niet alle links 'beschikbaar' waren - en 'jazz festivals' (prettig om te weten dat in die geweldig mooie stad Perugia van 9 t/m 18 juli het Umbrië Jazz Festival plaats vindt... dus combineer je vakantie met jazz, zou ik zeggen). Keer dan tenslotte nog even terug op de homepage en klik op 'The Hammond grounds' en vervolg je zoektocht in de wereld van de 'hardcooking' Hammond-jazz.

(Jacques Los, 10.4.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.