Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Krijger Otay Vermeer Trio & Mete Erker

Samenwerking KOV Trio en Mete Erker smaakt naar meer

Dinsdag 20 april speelde het Krijger-Otay-Vermeer Trio met gast Mete Erker in De derde van Mahler bij Mahlerei, het jazzpodium in Arnhem. Programmeur Joop Mutsaers van Stichting Jazz in Arnhem kon tevreden zijn, want er was aardig wat belangstelling voor dit concert. Het gebeurt dan ook niet zo vaak dat je nog een echte Hammond B3 kunt horen. Nog interessanter wordt het als deze bespeeld wordt door Arno Krijger, die op dit instrument tot de top in Nederland gerekend kan worden. Andere voortekenen dat dit een boeiend concert zou gaan worden waren gitarist/componist Ferhan Otay, drummer Pascal Vermeer en de graag gehoorde Mete Erker op tenor- en sopraansax.

De speellijst was een fraaie cocktail van eigen werk van Otay en niet zo vaak gespeelde stukken als 'Bye-a' van Thelonious Monk, 'Yes Or No' van Wayne Shorter, 'Passion Dance' van McCoy Tyner en 'Minor Blues' van Kurt Rosenwinkel. In de snelle stukken danste Krijgers unieke linkervoet behendig zijn baslijnen. Hij laat zich niet verleiden tot het effectbejag waarvoor een Hammondorgel zo gemakkelijk gebruikt wordt. Toch maakt Arno het complete spectrum van het instrument hoorbaar en voelbaar, gepast en volledig in dienst van de muziek. Mijn eerste kennismaking met Pascal Vermeer op drums was verrassend. Opmerkelijk zichtbaar en hoorbaar was de uitstekende samenwerking, in het bijzonder de interacties en interventies met Krijger.

Met 'If You Say So' en 'Get Up' bewees gitarist Ferhan Otay ook over compositorische kwaliteiten te beschikken. Zijn spel is niet spectaculair of extrovert maar heeft juist een sobere schoonheid. Hij beschikt over een mooie toon en spreekt in zijn improvisaties heldere taal. Mete Erker is in deze formatie nog niet geheel ingeburgerd, maar is overal een gewaardeerde toegevoegde waarde. Hij vindt met zijn grote, rondborstige toon op tenorsax en improvisatorische vindingrijkheid in elke formatie zijn plek. In Coltrane's prachtballad 'Naima' zorgde hij voor kippenvel met een gevoelige solo. Zijn muzikale inbreng in dit trio deed smaken naar meer, hetgeen naar verluidt ook de bedoeling is.

Klik
hier voor een fotoverslag van dit concert.

Foto: Cees van de Ven

(Anoniem, 25.4.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.