Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


North Sea Jazz verdient kans in Rotterdam

Het is er dan toch van gekomen, tot ontzetting en ongeloof in Den Haag, maar vanaf 2006 zal het North Sea Jazz Festival, één van de grootste jazzfestivals ter wereld, zijn onderkomen hebben in het Rotterdamse Ahoy. Het valt te verwachten dat er de komende weken nog met de nodige modder zal worden gesmeten tussen de culturele en politieke elites van beide steden. En dat er boven de komende edities onvermijdelijk een zweem van melancholie zal hangen. For old time's sake.

Natuurlijk, ook ik koester dierbare gevoelens en waardevolle herinneringen aan het Congrescentrum tijdens de drie festivaldagen. Maar als we de emoties nou eens laten voor wat ze zijn, wat blijft er dan over? Het feit dat gedeelten van het zalencomplex tot kantoorgebouwen zullen worden omgebouwd, waarmee het aantal concertpodia en de publiekscapaciteit naar beneden gaan. Het aangeboden alternatief, een aantal tijdelijke paviljoens c.q. tenten, rook wat mij betreft net iets teveel naar buurtbraderieën en feesttenten. Om nog maar niet te spreken van hinderlijk geluidsverkeer tussen de aanpalende paviljoens. En iedereen die tijdens hondenweer ooit een concert op het winderige Dakterras bezocht zal kunnen beamen dat een zaal - ondanks de hitte - zo slecht nog niet is.

Voor Den Haag mag het wellicht verleidelijk zijn zich te beroepen op het anciënniteits-beginsel, maar als daar vervolgens geen adequate vorm aan wordt gegeven, verwordt zo'n begrip al snel tot holle retoriek. Daarom verdient Ahoy een serieuze kans als nieuwe huisvesting van het North Sea Jazz. Al zullen we festivaldirecteur Van den Hoek aan zijn woord houden en blijven rekenen op die kleine zaaltjes met obscure, alternatieve geluiden in een complex waarin de grootste zalen altijd voorbehouden zullen blijven voor publieks-trekkers als BB King, Solomon Burke en Norah Jones.

(Anoniem, 2.4.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.