Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Achim Kaufmann Michael Moore

Achim Kaufmann en Michael Moore, een geslaagd muzikaal bondgenootschap

Wederom hadden wegblijvers ongelijk, want op 5 april gaven beide musici een in alle opzichten magnifiek concert in Wilhelmina in Eindhoven. Composities van Moore en Kaufmann werden afgewisseld met door Achim bewerkte stukken van Andrew Hill, Berthold Brecht en Kurt Weill. Met deze mengvorm van gecomponeerde en improvisatiemuziek gingen beiden op pad deze avond, deels onwetend wat er zoal aan verrassends zou gebeuren in de conversaties tijdens hun muzikale wandeling. Welke verhalen zouden er loskomen?

Michael Moore (op altsax, klarinet en basklarinet) speelde zoals we van hem gewend zijn: met zijn herkenbare fraaie toon, creatief en genuanceerd. Achim bewees wederom een smaakvol pianist te zijn. Het spel van deze bescheiden, introverte kunstenaar, die oogt alsof hij zich geneert om het publiek zijn bijzondere pianistiek te tonen, is altijd de moeite waard om tot je te nemen. Alert in de interacties en in zijn solo's waarachtig, oorspronkelijk en overtuigend. Beiden zaten elkaar nergens in de weg. Alles bleef transparant, helder verstaanbaar en er was sprake van een organisch verloop van samenspel naar soli en omgekeerd. Opvallend waren de perfect gespeelde unisono's in de diverse stukken, vaak het begin- en eindpunt van hun composities.

In het stuk 'H-Yo' voerde Kaufmann kleine manipulaties uit met de snaren van de vleugel en creƫerde hij delicate, subtiele klankeffecten. Schoonheid qua spel en compositie was er genoeg, zoals Moore's 'No 6' of 'Yellow Videt' van Andrew Hill, hier geabsorbeerd en gerecreƫerd door Achim met zijn specifieke signatuur. Beiden nemen hun kunstvorm zeer serieus en vragen een grote 'luisterbereidheid' van de toehoorder. Die was er in ruime mate bij de kleine schare aanwezige liefhebbers van dit tweetal.

Voor een fotoimpressie van dit concert
klik hier.

(Anoniem, 12.4.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.