Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


The Vandermark 5

The Vandermark 5 verandert Wilhelmina in zinderend powerhouse

Rietblazer Ken Vandermark uit Chicago heeft de afgelopen jaren rap naam gemaakt als een man met visie op het gebied van de avontuurlijkere jazz. Zijn roots liggen evenzeer in free jazz uit de hoogtijdagen als in vurige r&b en hoekige funk. Deze bronnen weet hij in zijn working band The Vandermark 5 te combineren in avontuurlijke, robuuste composities waar de vonken van afspringen.

Onbegrijpelijk dat dit uitstekende kwintet maar 1 concert in Nederland gaf. Het valt immers moeilijk voor te stellen dat programmeurs van andere zalen geen interesse hadden, tenzij ze met oordoppen door het leven gaan. Op maandag 8 maart was er bij Jazzpower in Eindhoven in ieder geval geen ontkomen aan; een uiterst geconcentreerde en toegewijde Vandermark liet al tijdens de soundcheck blijken vastbesloten te zijn ook café Wilhelmina aan zijn zegekar te binden. Zulks geschiedde met een dynamisch en gevarieerd concert.

Ken heeft zich omringd met muzikale companen die van wanten weten. Zo betoonde Dave Rempis zich op alt- en tenorsax een razendsnelle improvisator met een fraai afgemeten toon. Bassist Kent Kessler bleek een gedisciplineerd pulsekeeper, met zijn ritmisch vloeiende lijnen en strijkwerk een ideaal klankbord voor de anderen, maar ook boeiend als solist. Jeb Bishop kon met zijn trombone naar believen vettig knetteren, strak-schuivend harmoniseren of abstract 'introspecteren'. Terwijl Tim Daisy met jeugdig elan alle mogelijkheden van zijn drumstel qua geluid en dynamiek onderzocht. Rasmuzikanten dus, net als Vandermark zelf, die over een gruizige, staalharde klank beschikt op tenor- en baritonsax, maar met zijn soepele klarinetspel ook perfect het joyeuze gevoel van Rahsaan Roland Kirk (van wie enkele stukken werden gespeeld) weet op te roepen.

Het publiek werd getrakteerd op een verrassend menu met een breed scala van smaken: staccatofunk, impressionistische collages (inclusief het gebruik van stiltes), Ayleriaans pathos, collectieve improvisaties en hi-energy 'rock'. Maar er was ook ruimte voor een gevoelige aubade voor Otis Redding ('Long Term Fool'). Kortom, een concert waar uw recensent van dienst weer een hele tijd op kan teren.

Kijk
hier naar foto's van het concert in Wilhelmina.

Foto: Maarten van de Ven

(Anoniem, 26.3.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.