Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Pachora

Pachora is meer dan 'mix' van balkan en jazz

Duizelingwekkende Bulgaarse bruiloftsmuziek en avant-garde jazz... het leverde op 22 maart een spetterend concert op in café Wilhelmina in Eindhoven. Voor het New-Yorkse kwartet Pachora was het de aftrap van een tournee van twee weken door Europa ter promotie van het nieuwe album 'Astereotypical'.

Pachora bracht meer dan een 'mix' van jazz en muziek uit Oost-Europa en het Midden-Oosten. De band heeft de tegendraadse ritmiek van de balkan, de typische melodielijnen uit de Arabische muziek en elementen uit de westerse rock- en dance-traditie weten te versmelten tot eigenzinnige en authentieke jazz met veel ruimte voor experiment en improvisatie.

De extroverte slagwerker Jim Black en de introverte bassist Skuli Sverrisson vormden een contrastrijke, maar hechte ritmesectie. Sverrisson speelde met de ogen dicht, strak en zuinig. Hij kleedde zijn spel aan met mooie akkoorden op de zessnarige elektrische bas. Black, met een fanatieke blik in de ogen, speelde losser. Hij wisselde voortdurend tussen stokjes, handen en brushes, tussen de traditionele elementen van de drumkit en percussie-instrumenten. Black sloeg hard: telkens weer moest hij zijn daardoor weghobbelende basdrum en hihat naar zich terugtrekken, een handeling die hij ongestoord inbouwde in zijn spel. In de eerste set zette hij ook nog eens een overweldigende solo neer.

Brad Shepik speelde voornamelijk op een akoestische saz, de Arabische evenknie van de mandoline. Het vriendelijk ogende instrument kreeg soms een bezeten scheurgeluid als Shepik zijn effectapparatuur inschakelde. In de tweede set bracht hij op de akoestische gitaar een schitterend nummer met Sverrisson op bas.

Chris Speed was met zijn klarinet soms net wat te licht bewapend. Zijn klank bleef vriendelijk en zacht, hoe energiek hij ook blies. Met de hoog opgelopen spanningen tussen Israël en Palestina in het achterhoofd leek de combinatie van klezmer- en Arabische melodieën een blijde boodschap van muzikale verbroedering.

Tot het eind toe hield Pachora de aandacht vast met mooie spanningsbogen en een krachtige dynamiek. In de toegift keerde de band nog een keer terug naar de balkan met een vrolijke, snelle Bulgaarse 'dans'.

Klik
hier voor foto's van dit concert. Bezoek ook de website van deze band.

Foto: Cees van de Ven

(Erno Mijland, 27.3.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.