Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Simon Nabatov

Nabatovs nimmer aflatende queeste baart nieuw album

Simon Nabatov is de Russische pianoreus die zijn geboorteland verliet, een aantal jaren in New York woonde om uiteindelijk in Keulen zijn standplaats te vinden.

In zijn concerten slaagt hij erin zijn klassieke basis acceptabel te mengen met avant-garde jazz qua spel en compositie. Het ene moment hoor je in zijn spel de romanticus die composities of verhaallijnen kleurt in donkere klanktinten in het klassieke idioom. Dan zie je plotseling een geheel eigentijdse, levendige verschijning, vol vuur van zijn pianokruk opverend of deze juist vanwege een piepende schroefdraad gebruikend in zijn improvisatie, zoals onlangs tijdens een Jazzpower-concert in het Eindhovense Wilhelmina.

Naast zijn solowerk formeert hij combinaties met eigenzinnige musici die spannend en uitdagend zijn. Zo luisterde ik onlangs naar zijn uitstekende duo cd 'Chat Room' met niemand minder dan Han Bennink. Een gedurfde keuze voor een pianist die zeker op de hoogte is van de ambivalente gevoelens die ene Mengelberg met de drummer heeft. Toch is hier het onderlinge respect duidelijk hoorbaar. Ja, Bennink voegt en schikt zich, levert swingend brusheswerk, mengt prettig op vele momenten, maar verloochent zich niet; hij legt ook zijn muzikale verklaring af, intens onontkoombaar, prominent des Benninks.

Ook twee andere terecht geprezen Nabatov-documenten heb ik met veel genoegen beluisterd: 'The Master and Margarita', geïnspireerd op de klassieke novelle van de Russische schrijver Mikhail Bulgakov, en de cd 'Nature Morte', een liederencyclus en quasi- programmamuziek, die is geïnspireerd op een gedicht van Joseph Brodsky en die veel ruimte voor improvisatie biedt. Simon verbindt op bijzondere wijze de klassieke traditie in zijn composities met avantgardistische instant composing.

Binnenkort verschijnt de cd 'Autumn Music' met Simon Nabatov, Ernst Reijseger en Michael Vatcher. Zij deden eind vorig jaar een korte tour (lees onze
recensie van een concert in Eindhoven). De namen spreken voor zich en dus zal ook deze opname beslist de moeite waard zijn. Wij houden u op de hoogte!

Meer informatie op de website van Simon Nabatov. Of beluister het interview dat wij eind vorig jaar met hem hadden. Alle hierboven genoemde albums zijn of worden uitgebracht op Leo Records.

Foto: Cees van de Ven

(Anoniem, 2.3.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.