Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


De Zes Winden

De Zes Winden waaien apart en samen op Zuid Nederlands Jazz Festival

Het Zuid Nederlands Jazz Festival (ZNJF) presenteert op zondag 14 maart in de Effenaar in Eindhoven het saxofoonsextet De Zes Winden met het programma 'Uit Welke Hoek… '. Hierbij speelt ieder groepslid een set van 30 minuten naar eigen keuze. Als afsluiting spelen De Zes Winden een set van 45 minuten en presenteren daarbij hun twee onlangs in Japan verschenen cd's 'Komoro' en 'Nuage'.

Ad Peijnenburg en bassist William Parker namen afgelopen januari in Brooklyn NY de cd 'Brooklyn Calling' op en starten op deze avond hun
tournee van 10 concerten. Baritonsaxofonist Peijnenburg organiseert al 15 jaar het ZNJF en heeft evenals Parker een voorliefde voor de vrije improvisatie, waarbij alles aan bod kan komen.

Dies Le Duc profileert zich wellicht meer als componist dan als sopraansaxofonist. Le Duc fungeert vaak als gelegenheidscomponist; hij schrijft muziek naar aanleiding van opdrachten of ter gelegenheid van een speciale gebeurtenis. Het Xenakis strijkkwartet speelt deze avond zijn composities, onder meer muziek voor een film van Paul de Nooyer. In twee composities zal Le Duc zelf meespelen.

Klaas Hekman is een zeldzame specialist op de bassax. Enige tijd geleden heeft hij besloten zich voorlopig geheel te concentreren op het solospel. Het resultaat moet uiteindelijk op cd terechtkomen, maar voor het zover is licht hij een tip van de sluier op met een half uur solospel op de bassax.

Mariëtte Rouppe van der Voort speelt sopraninosax in De Zes Winden, maar tevens altsax en zowat de hele dwarsfluit-familie. Haar keuze voor vanavond is een bepaald niet 'smooth' trio met pianist Guus Janssen en bassist Wilbert de Joode.

Andrew White uit Washington DC is multi-instrumentalist, componist, schrijver, transscribeur, uitgever en zakenman. Hij speelde bij Weather Report, Stevie Wonder and the Fifth Dimension, en na de dood van Coltrane in het JFK Quartet met Elvin Jones. Deze avond treedt hij op met John Engels (drums) en Arnold Dooyeweerd (bas).

Kazutoki Umezu speelt altsax in de zo typische mixed Japanse stijl. Jazz, volksmuziek uit Japan, Korea, India en Balkan. Klezmer gemixt met Chindon (Japanse straatmuziek) en dat alles resulterend in het kenmerkende Umezu-geluid. Op initiatief van het ZNJF treedt Umezu aan met de legendarische Nederlandse impropunks The Ex.

Het Zuid Nederlands Jazz Festival wordt gehouden in de Effenaar, Dommelstraat 2, Eindhoven. De aanvang is 19.30 uur en de entree bedraagt € 15,00. De Concertzender maakt integrale opnamen en zendt die op een later tijdstip uit.

Foto's: Cees van de Ven

(Anoniem, 9.3.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.