Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Bassist Henry Grimes weer terug op aarde

Legendarisch. Als er een woord aan 'betekenisinflatie' onderhevig is geweest de laatste jaren is het wel dit woord. Maar goed, stel je hebt in de jaren vijftig en zestig gespeeld op zo'n 5O albums met een enorm breed scala aan muzikanten, zoals Albert Ayler, Don Cherry, Benny Goodman, Coleman Hawkins, Roy Haynes, Lee Konitz, Steve Lacy, Charles Mingus, Gerry Mulligan, Sonny Rollins, Roswell Rudd, Pharoah Sanders, Archie Shepp, Cecil Taylor en McCoy Tyner. Dan is zo'n kwalificatie toch wel op zijn plaats.

Ongeveer een jaar geleden berichtte Alternate Take over de mysterieuze terugkeer van jazzbassist Henry Grimes. Nadat hij dertig jaar geleden van de aardbodem leek te zijn verdwenen, nam iedereen in zijn directe omgeving aan dat hij was overleden. Niets is minder waar. Grimes was weliswaar spoorloos, na een lange speurtocht door sociaal werker Marshall Marotte bleek hij niet alleen nog in leven, hij koesterde zelfs de wens weer bas te gaan studeren. Voor Grimes, de aan lager wal geraakte man die een jaar geleden nog nooit een cd-speler van dichtbij had gezien, is veel veranderd. Hij heeft nu zelfs een eigen
website.

De nieuwe Henry Grimes gaat inmiddels gewoon door waar hij dertig jaar geleden ophield. Deze week is hij voor een drietal concerten in Nederland. Gisterenavond gaf hij in het Bimhuis in Amsterdam een optreden met saxofonist David Murray en drummer Sunny Murray (een fellow levende legende). Morgenavond staat hij met zijn trio in het Utrechtse SJU Jazzpodium en zondagavond speelt hij in de Effenaar in Eindhoven. Bij deze concerten neemt Hamid Drake de plaats in van Murray.

Selectieve discografie:
  • Albert Ayler 'Spirits Rejoice' (ESP, 1965)
  • Albert Ayler 'In Greenwich Village' (Impulse!, 1967)
  • Sonny Rollins 'On The Outside' (Bluebird, 1963)
  • Archie Shepp 'On This Night' (Impulse!, 1965)
  • Cecil Taylor 'Unit Structures' (Blue Note, 1966)
  • Cecil Taylor 'Conquistador!' (Blue Note, 1966)

    (Anoniem, 26.3.04) - - [naar boven]


    Lees verder in het archief...








  • Menupagina's:




    Cd van het moment:
    Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

    Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





    Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
    Mail de redactie.