Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Siteseeing #2
Jazz in Belgium


De site
Jazz in Belgium verstrekt een gigantische hoeveelheid informatie. Het geeft je het gevoel in een bodemloze grabbelton te graaien. Ook de doorlink-mogelijkheden op de diverse pagina's zijn schier onuitputtelijk. Neem 14 dagen vakantie en je hebt de site eindelijk geheel doorgenomen. Niemand maakt je dan nog iets wijs over de jazz in België. Uit de site blijkt dat de jazz in Belgie zeer serieus wordt genomen en een niet gering aspect is van het culturele leven. Het lijkt er bijvoorbeeld op dat in Antwerpen en Brussel meer jazzpodia zijn dan in de vier Nederlandse grote steden bij elkaar. Erg verwonderlijk is dat natuurlijk niet als men bedenkt dat Adolphe Sax een Belg was en... zonder sax geen jazz! En niet te vergeten de internationale jazzheld Toots Thielemans, ook een Belg.

Jazz in Belgium werd in 1996 opgezet door Les Lundis d'Hortense (de Belgische associatie van jazzmusici) en bevat zo'n 3000 files. Biografieën, discografieën, cd-recensies, concerten, podia, radio en tv, jazzpublicaties en -tijdschriften, cd-labels, fotogalerieën enzovoorts. Nogmaals, de hoeveelheid informatie is indrukwekkend, wat dat betreft complimenten voor de makers, maar het geheel is erg overdone, hetgeen ook nog eens wordt versterkt door een drukke vormgeving.

De site van Fantasy Jazz is een zeer goede en uitgebreide catalogus van onder meer de befaamde jazzlabels Prestige, Milestone, Pablo, Riverside en Contemporary. De meest interessante pagina's op de site zijn: 'new releases', 'catalog' (een zeer uitgebreid alfabetisch register), 'news' (helaas wat gedateerd), 'history' (met de mogelijkheid de afzonderlijke labels aan te klikken) en 'picks' (musici, recensenten, journalisten - o.a. Jim Snidero, Ron Carter, Jimmy McGriff en Eric Alexander - vermelden hun 10 favoriete cd's uit de Fantasy catalogus, altijd leuk die lijstjes). Naast de jazzlabels bevat de catalogus onder meer het vermaarde soullabel Stax en het blues/country geörienteerde label Taloma. De site is zeer professioneel, overzichtelijk, duidelijk en geeft compacte en complete informatie over de cd's uit de catalogus. En dat zijn er niet weinig. Klik in 'catalog' op Houston Person of Red Holloway of McDuff of Rusty Bryant.... watertanden!

(Jacques Los, 10.2.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.