Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Ab Baars & Joost Buis

Kinda Dukish, maar typisch Baars

Wat maakt rietblazer Ab Baars zo'n intrigerende musicus? Wellicht zijn vermogen om composities van anderen volledig naar zijn hand te zetten en als het ware een nieuw leven te geven. Zoals woensdag 18 februari in het Tilburgse Paradox, waar hij met zijn trio en trombonist Joost Buis een speciaal Ellington-programma bracht.

Nu biedt het werk van 'The Duke' natuurlijk de uitgelezen ingrediƫnten voor rasimprovisatoren als Baars, Buis, bassist Wilbert de Joode en drummer Martin van Duynhoven. Immers, hoezeer ze af en toe ook zijwegen en dwarsstraten verkennen, steeds kunnen ze weer terugvallen op de rijke, vaak verrassende melodielijnen die het werk van Ellington kenmerken. Ab Baars presenteerde met 'Kinda Dukish' een niet alledaagse bloemlezing, met curiosa als het pakkende 'Tymons Of Athens March', extracten uit suites, 'Sonette for Caesar' en zowaar een polka!

Dan is het fijn te weten dat je een ritmesectie hebt, die perfect aanvoelt waar het om draait. Zo gaf Van Duynhoven in 'Drop Me Off In Harlem' met zijn fraai opgebouwde, melodische solo een enerverend en energieke beeld van deze New Yorkse wijk. Op zijn 'baby-bas' combineerde Wilbert de Joode een heldere attack met een volle, pure klank. Ogenschijnlijk volledig autonoom bleven beiden door een onzichtbare draad met elkaar verbonden.

Buis en Baars accentueerden, contrasteerden en vulden elkaar waar nodig aan. Zo 'gromden' beiden in het uitbundig swingende 'Jack The Bear', en bracht een zalvende Joost in 'Aristocracy A La Jean Grafitte' Ab na een heftige solo in rustiger vaarwater. Laatstgenoemde etaleerde, beurtelings op tenorsax en klarinet, zijn geheel eigen, ietwat hoekig spel. Joost speelde sfeervol en compact; echt volledig out ging het sowieso niet deze avond. Stukken als 'Impression Of A Prelude' en het trance-achtige 'Half The Fun' klonken juist heel fijnzinnig, bijna breekbaar. Kinda Dukish, indeed...

Klik
hier voor meer foto's van dit concert. Of lees de Take Ten van Ab Baars.

Foto: Cees van de Ven

(Anoniem, 24.2.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.