Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Michiel Scheen Quartet

'Dance, My Dear?': cd-presentatie van het Michiel Scheen Quartet

Voor zijn nieuwe kwartet nodigde pianist Michiel Scheen drie prominente Nederlandse musici uit: Ab Baars (saxofoon en klarinet), Ernst Glerum (contrabas) en Han Bennink (drums). Scheen staat bekend om zijn individuele, van verre herkenbare stijl en misschien ook wel om zijn serieuze en academische aanpak. Na een time-out van drie jaar keert Scheen terug naar vroege muzikale liefdes: jazz en improvisatie, met een meer lichtvoetige en associatieve inslag. Op vrijdag 12 maart presenteert het Michiel Scheen Quartet de cd 'Dance, My Dear?' (Data Records) in Paradox, Tilburg.

"Voor deze groep heb ik stukken gemaakt waarin de speler veel bewegingsruimte heeft. En het is prachtig te zien hoe zulke fantastische musici als Ab, Ernst en Han zich die vrijheid toeëigenen. Melodische frasen worden fijnzinnig gefileerd en aan flarden de ruimte in gekatapulteerd, brokken harmonie vliegen erachteraan. Ook hun spel met het tempo is werkelijke wonderbaarlijk; de swing zit niet zozeer in de beat, maar in een vrije frasering van de puls. Soms spelen we vier tempi tegelijkertijd: een soort polyfone, multi-subjectieve swing. Als je erop zou dansen, zouden alle bewegingen zijn toegestaan, ieder zijn/haar eigen stijl."

"Een onontkoombare, steeds terugkerende inspiratie is het krachtige en bezeten werk van Thelonious Monk. Vooral op harmonisch gebied ben ik duidelijk door hem beïnvloed. Maar er schuilen denk ik nog veel meer mogelijkheden in zijn hoekige, dreunende en vlijmscherp blinkende lyriek. Voor mij is hij een woeste beeldhouwer met klank, een geniaal muzikaal architect met een melancholieke, vrolijke, absurde en hoopvolle visie. Met Monk is de wereld een beetje beter... En ik prijs mij zeer gelukkig met musici die nog immer zo'n enorme creatieve bijdrage aan de hedendaagse geïmproviseerde muziek leveren; mede door hen blijft de muziek zich op structureel en associatief gebied ontwikkelen."

Het concert op 12 maart in Paradox begint om 21.30 uur. De entree is € 7,-.

Het toerschema van het kwartet is te vinden door op 'Agenda' te klikken op de
website van Michiel Scheen. De pianist beantwoordde onze 10 vragen van Take Ten. Ook drummer Han Bennink vulde het vragenformulier in; zijn antwoorden lees je hier.

(Anoniem, 23.2.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.