Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Vrolijke ontmoeting tussen pop en jazz

Het was vooral een vrolijke avond in het Muziekcentrum in Eindhoven op woensdag 14 januari. In het kader van het
Traces of Voices-festival liet zangeres Edsilia Rombley, begeleid door Michiel Borstlap All Stars, horen dat ze meer in haar mars heeft dan het amusementsrepertoire van de Soundmixshow en het Songfestival, waar het grote publiek haar vooral van kent. Met haar warme, krachtige stem eiste ze haar plek op tussen doorgewinterde muzikanten als pianist/toetsenist Michiel Borstlap en drummer Hans Eijkenaar.

Het werd een ontmoeting van jazz en pop, akoestisch en versterkt. Bassist Stefan Lievestro en gitarist Jesse van Ruller vertegenwoordigden daarbij de jazz, sober gekleed en met een ingetogen podiumpresentatie. Eijkenaar - mouwloos shirt en spierballen - plaatste er de branie van de rockmuziek tegenover. In een van zijn solo's sloeg hij zelfs een drumstokje aan diggelen. Maar in zijn slagwerk was ook regelmatig ruimte voor subtiliteit en rust. Rombley was vooral de frisse wind: ze flirtte met haar begeleiders en maakte grapjes. Maar ze zong vooral, vol overgave en met veel energie. Met zijn zilveren schoenen onder een strak streepjespak, maar vooral ook met zijn veelzijdige spel, stond Borstlap voor de verbindende factor tussen deze twee werelden.

Tijdens de avond kwam de band in verschillende bezettingen op het podium. Borstlap opende met een solo, waarin hij improviseerde op de klassieker 'Somewhere Over The Rainbow'. De band speelde enkele instrumentale stukken met elementen van jazz, fusion en funk. Van Ruller opende de tweede set met een solo waarin hij het hele spectrum van zijn muzikaliteit de revue liet passeren. Borstlap en Rombley zorgden vervolgens samen voor kippenvel met 'Everything Must Change' van Barbara Streisand. Hoogtepunt van de avond was echter de lange versie van Angie Stone's 'Wish I Didn’t Miss You Anymore' met indrukwekkende solo's van de vier muzikanten.

Met de keuze van het door Rombley gezongen repertoire, was een associatie met Sky Radio helaas niet altijd te vermijden. Zo zaten de clichés ('I’ll be the sunshine in your sky') in Rombley's eigen teksten soms danig in de weg. Dat is jammer, want deze zangeres heeft alles in huis wat een goede zangeres nodig heeft: uitstraling, inhoud en vooral een dijk van een stem.

Deze recensie verscheen op 16 januari in het Eindhovens Dagblad

(Erno Mijland, 18.1.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.