Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Yacusy

Venijn zit hem in de staart bij Yacusy

Dinsdag 13 januari gaf het grotendeels in Arnhem residerende Duits-Koreaanse trio Yacusy een concert bij Mahlerei in de foyer van Musis Sacrum, de Derde van Mahler. Pas tegen het einde kwam de door drummer Yonga Sun opgerichte formatie echt op gang.

Daarmee is overigens niet gezegd dat er in de eerste set niets te genieten viel; een fraaie melange van eigen werk met goed gekozen covers prikkelde de aandacht van de goed gevulde zaal. Zo werd de standard 'Softly As In A Morning Sunrise' op een ritmisch verfrissende wijze door de gehaktmolen gehaald en gaven Yonga Sun, Dirk Schaadt (Hammond) en Christian Koxholt (tenor- en sopraansax) met 'Doozer' een proeve van hun compositorische talenten. Dit stuk, genoemd naar een pop van Muppet-man Jim Henson, was gevarieerd qua structuur en klonk af en toe behoorlijk intens. Van Chick Corea was er de ballad 'Crystal Silence', met een warme, ronde tenorsound over een ruimtelijk Hammondtapijt, subtiel ingekleurd met bel- en gonggeluiden. De indruk na de eerste set was desondanks dat het allemaal wel wat losser, minder netjes en 'smeriger' zou mogen. Of zoals een toehoorder over Schaadts Hammondspel opmerkte: "Het blijft iets teveel in begeleiding steken".

Het gutsy en lekker dynamische drumspel van Sun vond in de tweede set plotseling weerklank bij zijn tot dat moment wat timide spelende companen, en vanaf het door Koxholt geschreven 'On A Foggy Day I’m Alone In My Room' leek het heilige vuur te zijn ontbrand. Deze compositie begon nog meanderend, bijna meditatief, om daarna in een Radiohead-achtige trancedrone over te gaan, waarin Schaadt pittige klanken aan zijn Hammond wist te onttrekken. De vrije improvisatie die hierop volgde bracht het hoogtepunt van de avond; na een percussief intro met de prachtige klanken van authentiek Koreaanse gongen viel Koxholt precies in de nagalm van zo'n gong in met zijn sopraansax, in exact dezelfde toon. Een moment van pure magie. Wat begon als een duet van drum en sopraansax werd al snel meer spacy door de in verschillende toeren ronddraaiende Lesliebox van het Hammondorgel. De afsluitende swinger 'Cherry 2000' van Benjamin Herman vormde het passende slotakkoord van deze 'drieklapper'.

Potentie genoeg voor dit trio, zo lijkt. Temeer daar Sun na afloop aangaf niet altijd zijn oren te laten hangen naar de wensen van het publiek (Yacusy was succesvol in de Popronde), maar ook bewust het avontuur te willen opzoeken met dit trio.

Klik
hier voor de fotopagina van dit concert.

Foto: Maarten van de Ven

(Anoniem, 19.1.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.