Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Muzikanten demonstreren tegen nieuwe wet

Op maandag 2 februari gaan musici, dansers, muziekdocenten en acteurs naar Den Haag om te demonstreren tegen de op handen zijnde invoering van de wet Walvis. De wet betekent volgens de Nederlandse toonkunstenaarsbond (Ntb) en FNV Kiem, de vakbond voor kunsten, informatie-industrie en de media, een drastische verlaging van de uitkeringen, waarop circa 80% van alle musici, werknemers bij de musical en aanverwante beroepen nu een beroep doen in periodes dat ze geen of weinig werk hebben. De naam van de nieuwe wet is een afkorting voor 'Wet Administratieve Lastenverlichting en Vereenvoudiging In Sociale verzekeringswetten'. De regering wil met de invoering van de nieuwe wet een bezuiniging realiseren van 186 miljoen euro.

Een aspect van het wetsvoorstel is een andere invulling van het begrip 'dagloon'. Dat dagloon bepaalt de hoogte van de WW-uitkering. Een jaar (het sociaal verzekeringsjaar) telt 260 werkdagen. Het dagloon voor artiesten wordt nu berekend door het jaarinkomen te delen door 130. Stel, een muzikant die in een half jaar 15.000 euro verdient is gedurende de andere helft van het jaar werkloos. Hij vraagt een uitkering aan. Zijn dagloon wordt op dat moment berekend: 15.000 euro : 130 dagen = 115,38 euro. De WW-uitkering bedraagt dan 70 procent van 115,38 euro = 80,77 euro per dag (het maandinkomen is gebaseerd op 21 werkdagen). Het dagloon volgens de nieuwe wet wordt echter berekend door het jaarinkomen te delen door 260. Dat betekent dat de rekensom er heel anders uitziet: 15.000 euro : 260 dagen = 57,69 euro per dag x 0,7 = 40,38 euro per dag, oftewel de helft van het bedrag in de huidige situatie.

De artiesten verzamelen zich op maandag 2 februari om 10.30 uur op het plein voor het Binnenhof. De Ntb ondersteunt de demonstratie met een
handtekeningenactie.

(Erno Mijland, 23.1.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.